Fotoreis IJsland

Verrassend, authentiek, ruig… Er zijn veel termen te bedenken als je denkt aan IJsland. Een paradijs voor fotografen, waarbij allerlei omstandigheden van invloed zijn op zowel de toegankelijkheid van de locaties als op de beelden zelf.  Vulkanische activiteit, geisers, bijzondere vogels en andere dieren, ruige landschappen en kusten, IJsland biedt het allemaal.

De Fotoreisshop heeft nu een 8 daagse reis samengesteld waarin je veel hoogtepunten zult kunnen bewonderen en daarnaast ook nog legio verrassende maar minder bekende plekken kunt bezoeken. Natuurlijk kunnen we in een week tijd niet het hele eiland zien. We reizen door het zuidwesten en het zuiden van het eiland en zullen op verschillende plekken overnachten.

Vertrekdatum:  14 mei 2022

 

 


Dag 1: in de middag landt onze vlucht vanuit Amsterdam op het vliegveld van Keflavik. Zodra we onze comfortabele minibus hebben opgehaald bij het verhuurbedrijf rijden we in enkele uren tijd naar onze eerste overnachtingsplek in Vik y Mirdal.  Na het avondeten is er nog tijd om op het strand beelden te schieten bij zonsondergang.

Hieronder zie je de kaart met de route.

Dag 2: er is veel te zien en te bewonderen in Vik en omgeving. We bezoeken o.a. Dyrhólaey, met de vuurtoren, het zwarte strand, zicht op Reynisdrangar, de basaltrotsen en met een beetje geluk ook nog de kleurige papegaaiduikers.

De kerk in Vik is zowel overdag als in de avond een prachtige uitdaging om vast te leggen in beeld. Ook deze avond kunnen we na het avondeten weer foto’s maken in het licht van de ondergaande zon, eventueel opnames met lange sluitertijden.

Dag 3: na het ontbijt checken we uit uit ons hotel en vervolgen de reis langs de zuidkust richting oosten. Onderweg maken we meerdere stops om foto’s te maken. Een langere stop maken we bij Skaftafell, een bijzonder gebied waarvan het landschap is gevormd door vulkanen en gletsjers. We wandelen er een stukje naar de Svartifoss waterval.

In de middag checken we in bij ons hotel voor de komende 2 nachten. Daarna rijden we een kort stukje naar het Gletsjermeer Jökulsárlón. Grote stukken ijs in het meer zijn afkomstig van de Vatnajökullgletsjer. Op loopafstand zijn op zwarte strand veel van die grote stukken ijs te vinden.

Dag 4: in de ochtend gaan we met heel ander licht nog eens kijken bij het gletsjermeer en het zwarte strand, Diamond Beach. Daarna rijden we verder door naar het oosten, naar het schiereiland Stokksnes. Dit minder bekende gebied biedt verrassend veel prachtige plekken om te fotograferen.

Dag 5: na het ontbijt nemen we al onze spullen weer mee uit het hotel en rijden weer terug naar het westen. Vandaag is een lange reisdag, maar we hebben voldoende gelegenheid om meerdere keren te stoppen bij mooie plekken langs of dichtbij de route, o.a. Solheimasandur, Seljalandsfoss en Skogafoss. Eindstation voor vandaag is de knusse hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Wie nog puf heeft na de lange rit kan in het avondlicht ongetwijfeld mooie beelden schieten in de kleine straatjes of van de indrukwekkende Hallgrímskirkja.

Dag 6: vanuit Reykjavik rijden we een ronde langs de toeristische hoogtepunten van IJsland, de Gouden Cirkel. Uiteraard stoppen we ook vandaag weer op plaatsen die fotografisch interessant zijn. In het nationaal park Þingvellir is veel te zien, en ook bij de geisers bij Geysir en de machtige Gulfoss waterval zullen we uitgebreid de tijd nemen om beelden vast te leggen.

Dag 7: in de ochtend is er nog gelegenheid om mooie wijken en plekken in Reykjavik te bezoeken. Denk nog aan oude vissershaven en het Tjörnin meertje. Daarna stappen we weer in onze bus en rijden zuidwaarts naar het schiereiland Reykjanes. Dit dunbevolkte gebeid krijgt vooral de laatste tijd meer bezoekers door de uitbarsting van vulkaan Fagradalsfjall. Als deze nog steeds actief is zullen we er uiteraard een langere stop maken, maar op het schiereiland zijn zeker nog meer plekken die het waard zijn om er een stop te plannen. De vuurtorens van Gardur en het geothermische gebied Krisuvik bijvoorbeeld.

Aan het eind van de middag zijn we bij ons hotel in Keflavik. Na het avondeten gaan we op tijd onder de wol, want de volgende ochtend moeten we alweer vroeg op het vliegveld zijn voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 8: na een vroeg ontbijt naar het vliegveld en dan terug naar Amsterdam met veel nieuwe ervaringen en herinneringen, en op de geheugenkaarten en harde schijven vele digitale beelden die ons nog jaren zullen herinneren aan een prachtige reis in een schitterend land.